AMSTERDAM - Het gesprek dat minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) vrijdagmiddag heeft gevoerd met zijn collega uit IJsland, heeft niets opgeleverd. Dat blijkt uit een verklaring die zijn ministerie heeft afgegeven.

Bij het gesprek waren ook een Engelse minister en de leiders van twee oppositiepartijen van IJsland aanwezig. Onderwerp van gesprek is de terugbetaling van de Icesave-tegoeden aan Nederland en Engeland.

Die is op losse schroeven komen te staan sinds de president van IJsland begin deze maand zijn veto uitsprak over het akkoord dat zijn regering had gesloten over de terugbetaling van 1,3 miljard euro aan Nederland.

Het veto van de president leidt ertoe dat de IJslandse bevolking zich op 6 maart per referendum mag uitspreken over het akkoord.

Verzoek

Het gesprek vond plaats op verzoek van IJsland. "Ze willen weten waarom wij er zo aan hechten dat wij ons geld terugkrijgen. Ik zal het ze nog een keer uitleggen", zei Bos vrijdag na afloop van de ministerraad.

"Iedereen zoekt naar een oplossing. Misschien hebben ze er eentje in hun achterzak." De bewindsman voegde eraan toe dat hij er 'geen misverstand' over zal laten bestaan dat het bedrag tot op de laatste euro moet worden terugbetaald.

Over de inhoud van het gesprek kon een woordvoerder van Bos na afloop niets zeggen. "Betrokkenen beraden zich na de ontmoeting", luidt de verklaring die Financiën uitgaf. "Op dit moment zijn er geen verdere bijeenkomsten gepland."