BRUSSEL - De Japanse automaker Toyota roept in Europa maar liefst acht modellen terug van verschillende bouwjaren. Onder de modellen zijn ook populaire auto's van Toyota, zoals de Aygo en de Avensis. Dat maakte Toyota vrijdag bekend.

In Nederland gaat het om ongeveer 95.000 auto's, die terug moeten naar de garage voor een aanpassing aan het gaspedaal.

Bij de acht modellen waar het om gaat zijn verder de iQ, Yaris, Auris, Corolla, Verso en RAV4 met bouwjaren die teruggaan tot februari 2005.

Een woordvoerder van Toyota in Nederland zegt dat geen ongelukken hebben plaatsgevonden die veroorzaakt zijn door het euvel.

In Europa is 26 keer melding gemaakt van het probleem dat het gaspedaal trager dan verwacht kan terugkeren naar de ruststand, op een totaal van 1,8 miljoen auto's.

Verenigde Staten

De Europese terugroepactie volgt op een eerdere actie in de Verenigde Staten waarbij 2,3 miljoen auto's terug moesten in verband met een mogelijk probleem met het gaspedaal. ''Lexus en andere Toyotamodellen vallen erbuiten'', zei een woordvoerder van Toyota.

''We begrijpen dat de huidige situatie voor onrust zorgt en dat betreuren we zeer'', zei Tadashi Arashima, president-directeur van Toyota Europa.