WASHINGTON - De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 5,7 procent gegroeid op jaarbasis. Dat is de sterkste groei in ruim zes jaar. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel vrijdag bekend.

De groei was sterker dan verwacht. Door Reuters ondervraagde analisten gingen uit van een toename met 4,6 procent. De sterke groei was voor een groot deel te danken aan bedrijven die hun voorraden weer aanvulden.

De toename van het bruto binnenlands product (bbp) in het vierde kwartaal volgde op een groei van 2,2 procent op jaarbasis in het derde kwartaal.

Dat was het eerste teken van economische groei na vier kwartalen met krimp. Over heel 2009 ging de Amerikaanse economie met 2,4 procent achteruit. Dat is de sterkste krimp sinds 1946.

Voorraden

Meer dan de helft van de economische groei in het afgelopen kwartaal kwam doordat bedrijven hun voorraden weer aanvulden, of tenminste niet meer in hetzelfde snelle tempo afbouwden als een jaar eerder.

Daarmee was de invloed van de voorraden op de groei het grootst sinds 1987. Zonder de bedrijfsvoorraden resteerde een groei van 2,2 procent. In het voorgaande kwartaal was dit 1,5 procent.

Consumenten

De uitgaven van consumenten, die samen goed zijn voor ongeveer 70 procent van de Amerikaanse economie, namen met 2 procent toe.

Dat was lager dan de toename van 2,8 procent in het kwartaal ervoor, maar die groei werd deels gestimuleerd door de inmiddels afgeschafte slooppremie voor oude auto's.