AMSTERDAM - Het schoonmaakpersoneel dat in de Randstad de treinen schoonhoudt, legt zaterdag voor 24 uur het werk neer.

Het gaat om een eerste actie in een reeks die vakbond FNV Bondgenoten organiseert na het stuklopen van cao-onderhandelingen in de schoonmaakbranche. Dat maakte de bond vrijdag bekend.

Volgens FNV-bestuurder Ron Meyer zullen de estafetteacties vooral gericht zijn op de grootste opdrachtgevers, zoals Nedtrain, Schiphol en ABN Amro.

Volgens de bond ligt het aan hen dat de schoonmakers geen goede arbeidsvoorwaarden hebben. ''De schoonmaakbedrijven zeggen alleen ja en amen op de wensen van de opdrachtgevers.''

Goed betaald

OSB, de grootste werkgeversorganisatie in de schoonmaakbranche, erkent dat de opdrachtgevers alleen nadruk leggen op de prijs.

''Er wordt steeds meer aanbesteed en daarbij wint de laagste prijs'', aldus directeur Rob Bongenaar. ''Maar het is te makkelijk om te roepen dat de lonen verhoogd moeten worden.'' Volgens Bongenaar worden Nederlandse schoonmakers relatief gezien al goed betaald.

Volgens hem zijn de werkgevers wel bereid te praten over secundaire arbeidsvoorwaarden zoals opleidingen en reiskosten.

''We zijn bereid naar alle secundaire voorwaarden te kijken, maar niet naar het loon.'' Volgens hem heeft de bond nadat ze hun oorspronkelijke eis op tafel hebben gelegd verder niet bewogen. ''Dat noem ik geen onderhandelingen.''

Handen vrij

Maandag lieten de werkgevers in de schoonmaakbranche een ultimatum van de bonden verlopen. ''Daarmee hebben wij nu de handen vrij'', aldus Meyer. De onderhandelingen over een nieuwe cao voor ongeveer 150.000 werknemers in de schoonmaakbranche zijn daarmee vastgelopen.

FNV Bondgenoten wil een loonsverhoging van 3 procent voor de schoonmakers, maar de werkgevers voelen daar niets voor. Per 1 januari liep de bestaande cao af. Behalve meer loon wil FNV ook betere vakopleidingen en een reiskostenvergoeding.