EINDHOVEN - Het aantal vliegbewegingen op Eindhoven Airport zal tot 2020 toenemen met 25.000. Onder invloed van de economische crisis zijn dat er aanmerkelijk minder dan het eerder genoemde aantal van 35.000.

Dat staat in het ontwerpadvies van de commissie-Alders die de toekomst van de regionale luchthaven onderzoekt.

Goed ingelichte bronnen die bij de onderhandelingen zijn betrokken, bevestigden vrijdag een artikel daarover in het Eindhovens Dagblad.

Het ontwerpadvies van de commissie-Alders spreekt over een passagiersaantal in 2020 van 3,5 miljoen. Dat is het dubbele van het huidige aantal passagiers.

Zakelijke vluchten

Van hen reizen ongeveer 500.000 passagiers zakelijk. Omwonenden van Eindhoven Airport willen meer zakelijke dan op toerisme gerichte vluchten.

Uit het advies blijkt dat Defensie geluidsruimte afstaat aan Eindhoven Airport. De openingstijden worden tegen de zin van de omwonenden verruimd van 8.00 tot 22.00 uur naar 7.00 tot 24.00 uur. Deze tijden gelden ook voor het weekeinde, al zijn er dan minder vliegbewegingen.

Grondig verstoord

Verschillende betrokkenen zoals de Brabantse gedeputeerde Cora van Nieuwenhuizen en de Eindhovense PvdA reageerden vrijdag verontwaardigd op het uitlekken van het conceptadvies. Volgens PvdA-raadslid Paul van Liempd is een zorgvuldig proces grondig verstoord.

Burgemeesters, wethouders en raadsleden in de regio werden vrijdag bijgepraat. De Eindhovense coalitiepartij SP reageerde vrijdagmiddag al op de inhoud. SP-raadslid Bernard Gerard noemde het huidige plan tegenover Omroep Brabant niet acceptabel.

Volgens hem blijkt de economische functie van het vliegveld niet schokkend belangrijk omdat het grootste deel van de vluchten uit vakantiecharters bestaat. Het advies gaat te ver en is te groots, zei hij.