BRUSSEL - Het Europees Parlement voelt zich gepasseerd door de regeringen van de EU-landen over een regeling die de Amerikaanse autoriteiten inzage biedt in Europese bankoverboekingen.

Deze 'Swiftregeling' gaat op 1 februari voorlopig in, terwijl het Europarlement er pas 9 of 10 februari over stemt. Veel partijen in het parlement zijn kritisch over de Amerikaanse inzage, die is bedoeld om terroristen te helpen opsporen.

Europarlementariërs maken zich zorgen over de privacy van Europese burgers, omdat onduidelijk is wat met de informatie gebeurt.

Kritisch

''Het parlement is van links tot rechts kritisch'', zei Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), die namens de 736 Europarlementsleden een standpunt formuleert.

Als het parlement de regeling afwijst mogen de Amerikanen niet meer snuffelen in de Europese bankgegevens, stelt de VVD-ster. De VS en EU moeten dan een nieuw akkoord uitonderhandelen.

Tegen

GroenLinks verwacht dat het parlement tegen het akkoord stemt. ''Wij hebben van meet af aan gezegd dat dit akkoord de bescherming van persoonsgegevens onaanvaardbaar aantast'', aldus Judith Sargentini.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld vindt dat het parlement ook te weinig informatie krijgt over de inzage. ''De ministers van de EU-landen proberen ongezien een stempel van goedkeuring te krijgen''. Zij noemt de gang van zaken ''schandalig''. Ook andere fracties uiten hun ongenoegen.

Verdrag van Lissabon

In november sloot de EU al een tijdelijke overeenkomst met de VS. Het kon het Europees Parlement toen nog passeren omdat het nieuwe EU-verdrag van Lissabon nog niet van kracht was. Dit verdrag, dat op 1 december inging, geeft het Europarlement meer macht.