TILBURG - Een spookbrief over persoonsgegevenbelasting die begin deze week werd bezorgd op veertig adressen in Brabant was het werk van vier studenten van de Avans Hogeschool.

De opleiding en de Belastingdienst hebben dat donderdag bekendgemaakt.

De studenten hadden de opdracht om met gebruik van media zoveel mogelijk aandacht te genereren. Ze hebben zich niet gerealiseerd welke effecten hun actie teweeg zou brengen en bieden de fiscus en de ontvangers hun oprechte excuses aan, aldus een verklaring van Avans.

De school keurt de actie af.

Data-tax

In een officieel lijkende brief kondigden de studenten aan dat een 'data-tax' van 63,82 euro voortaan maandelijks automatisch zal worden afgeschreven.

De zogenoemde persoonsgegevensbelasting is nodig om de tijdconsumerende controles te betalen die nodig zijn om bijvoorbeeld een terroristische aanslag te voorkomen, bedachten de scholieren.

De Belastingdienst stuurde dinsdag een waarschuwing rond voor de spookbrief en dreigde met juridische stappen tegen de verzenders. Een woordvoerder laat donderdag weten dat de zaak met de excuses van de studenten is afgesloten.