LEUSDEN - De ernstige problemen met de computersystemen van de politie spelen al maanden en in het hele land.

Daarom eist voorzitter Gerrit van de Kamp dat minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst, de korpsbeheerders en de korpschefs snel ingrijpen.

Hij vindt met name dat de bewindsvrouw zich in deze ''noodsituatie'' teveel op de achtergrond houdt.

''Er moeten als de bliksem besluiten worden genomen om de werking en betrouwbaarheid van het systeem op een aanvaardbaar niveau te krijgen'', benadrukt Van de Kamp.

''Een goede informatiepositie is namelijk essentieel voor de veiligheid van burgers en politiemensen. Op basis van de informatie uit het systeem worden namelijk keuzes gemaakt over de inzet van politiemensen of over de prioriteit die aan een melding wordt gegeven.''

Urgent

''De situatie is op dit moment zo urgent dat het noodzakelijk is om tot ingrijpende maatregelen te komen om de veiligheid te garanderen'', verduidelijkt de ACP voorman.

''We krijgen al maanden van politiemensen uit het hele land meldingen over de systeemproblemen. Het is dus een landelijk en structureel probleem.''

Spoeddebat

In een spoeddebat donderdagavond met minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) maakte de Tweede Kamer zich vooral druk over de organisatie Vts Politie Nederland, die de ict van de politie regelt. Daar werken te veel en te duur betaalde mensen van buitenaf die ook nog eens ondermaats werk leveren, was de teneur in de Kamer.

Ter Horst zei de ergernis van de Kamer te delen. Naar problemen met politiecomputers in Noord- en Oost-Nederland laat ze een extern onderzoek uitvoeren.

Gebruiksvriendelijker

Vorig jaar kondigde ze al aan dat de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid landelijke problemen met het computersysteem gaat onderzoeken. De politie heeft zelf al uitgezocht hoe dit landelijke systeem gebruikersvriendelijker kan worden.

Ter Horst kondigde aan het aantal dure krachten van buiten bij Vts Politie Nederland omlaag te brengen en het reilen en zeilen van de organisatie scherper in de gaten te gaan houden.