WASHINGTON - Een tweede poging tot samenwerking van British Airways en American Airlines is vrijdag afgeketst. De Amerikaanse autoriteiten stelden te hoge eisen, waardoor beide partijen geen heil meer zagen in samenwerking. Grootste struikelblok was het inleveren van vluchtcapaciteit op luchthaven Heathrow, zo stelden beide maatschappijen.

De eventuele samenwerking heeft een samengaan van KLM met BA altijd in de weggestaan. KLM heeft in Northwest Airlines al een sterke partner in de Verenigde Staten. Met het mislukken van de besprekingen tussen BA en American Airlines valt een barrière tussen BA en KLM weg.

Het is de tweede keer dan besprekingen tussen British Airways en American Airlines stranden. Eind jaren negentig al blokkeerde zowel de Europese als de Amerikaanse mededingingsautoriteiten een verregaande samenwerking tussen de luchtvaartmaatschappijen. In augustus vorig jaar ontvouwden beiden partijen een nieuw plan, dit keer gericht op samenwerking op een beperkt aantal vluchten.

Het luchtverkeer tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is aan strikte regels verbonden. De onderhandelingen over liberalisering van het vliegverkeer zijn na het mislukken van de samenwerking vrijdag opgeschort.