DEN HAAG - De financiële crisis is ook veroorzaakt doordat aandeelhouders zich te veel richtten op de korte termijn. Dit zei voormalig bestuursvoorzitter Jan Kalff van ABN Amro donderdag tegen de commissie-De Wit, die de oorzaken van de kredietcrisis onderzoekt.

De afgelopen jaren is volgens Kalff de macht te veel doorgeschoten naar de aandeelhouders. Het is een misvatting dat zij eigenaar van de onderneming zijn, aldus de topman.

''Ze zijn eigenaar van de aandelen. Het is aan het management om aan evenwichtige belangenverdeling te doen.'' Daarbij moet ook worden gedacht aan de lange termijn, de klanten, werknemers en de toeleveranciers.

''Bestuurders hebben te veel hun oren laten hangen naar aandeelhouders. Sputterende aandeelhouders moeten wel worden beantwoord, maar hoeven niet te worden gevolgd'', aldus Kalff.

Tegenstander

De oud-topman van ABN Amro zei zelf altijd tegenstander te zijn geweest van de publicatie van kwartaalcijfers door zijn bank. Dit veroorzaakt onrust en te veel gefocus op de korte termijn, zo verklaarde hij.

Om de invloed van kleine activistische aandeelhouders te verminderen wil minister Bos van Financiën de drempel om zaken op de agenda bij aandeelhoudersvergadering te krijgen, verhogen naar 3 procent. Kalff zei donderdag voorstander te zijn van een drempel van 5 procent.

Fusieavontuur

ABN Amro kwam in zwaar weer terecht toen een kleine aandeelhouder, TCI, in 2007 een splitsing van het bedrijf op de agenda zette. ABN Amro dook in een fusieavontuur met het Britse Barclays, maar werd uiteindelijk overgenomen door het bankentrio Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander.

In oktober 2008 kwamen de Nederlandse onderdelen in staatshanden, nadat Fortis bijna ten onder was gegaan door de grote onrust op de financiële markten.

Misgegaan

Kalff maakte in zijn gesprek met de commissie duidelijk dat er de laatste jaren veel dingen zijn misgegaan: zo waren variabele beloningen van topbestuurders bij banken gekoppeld aan doelen op korte termijn, hadden banken te lage buffers, hadden commissarissen en andere toezichthouders te weinig kennis van zaken en voorkwam de politiek niet dat ABN Amro werd opgeknipt.