TROLLHATTAN - Het personeel van de Saabfabriek in het Zweedse Trollhattan heeft Spykerkopman Victor Muller woensdag als een held binnengehaald.

Naar schatting drieduizend werknemers van de autofabrikant hadden zich voor het Saabmuseum in de stad verzameld om kennis te maken met de Nederlander. Compleet met spandoeken met de tekst 'Victory for Victor' trakteerden de aanwezigen de topman op applaus en gejubel.

Muller zelf sprak volgens Zweedse media van een ''overweldigend welkom'' in de fabriek in Trollhattan. ''Ik ben werkelijk verbluft u hier allemaal te zien vandaag. 

Enthousiast

"Ik was niet voorbereid op zo veel enthousiaste mensen. Dit onderschrijft dat we het juiste besluit hebben genomen'', hield hij zijn gehoor voor.

Muller kwam vooral met een boodschap van hoop. Hij hield de al in feeststemming verkerende werknemers voor dat ze met hem een eigenaar hadden gekregen die wil werken voor Saab. Het eerste dat het merk nu moet doen, is zijn DNA terugkrijgen dat het in de jaren onder GM is kwijtgeraakt, ging hij verder.

Toekomst

De ondernemer ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet en beloofde binnen een paar jaar winst voor de firma. Een grote reclamecampagne zou op dit moment het domste zijn wat Saab kan doen, zei hij op vragen van journalisten.

Vandaag de dag zijn er namelijk geen auto's om te verkopen. ''We moeten eerst beginnen met de productie en dan moeten mensen onze auto's kopen.''

Werknemers

Warme woorden had Muller over voor de werknemers. ''Dit zijn de best denkbare werknemers die er zijn'', verklaarde Muller na de enthousiaste ontvangst. Hij keert donderdag in Nederland terug.

Heldenonthaal Muller