AMSTERDAM - Er gaat geen cent van de lening van 400 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB) voor de overname van het Zweedse Saab naar Spyker. Dat zei Spykertopman Victor Muller woensdag tegen het ANP.

''Dat kan helemaal niet. Sommigen denken dat Spyker zo met z'n vingers in de kassa kan gaan zitten van Saab. De lening van de EIB is een lening die tot op de laatste euro is gespecificeerd waaraan die mag worden uitgegeven. 

"Iederen die roept dat Spyker de overname alleen maar heeft gedaan om aan de 400 miljoen van de EIB te komen, heeft geen idee waar die het over heeft'', aldus Muller.

Lening

De EIB-lening, die als doorslaggevend wordt gezien voor de overname van Saab door Spyker, is nog niet zeker. De Europese Commissie liet woensdag weten dat ze zo snel mogelijk kijkt naar de aanvraag.

Voor het merendeel van de lening moet worden onderzocht of deze voldoet aan regels op het gebied van staatshulp. De Zweedse overheid verstrekt een staatsgarantie op de lening.

Rusland

Spyker is verder volgens Muller niet door het Amerikaanse General Motors, het moederconcern van Saab, onder druk gezet om grootaandeelhouder Vladimir Antonov uit te kopen om te voorkomen dat technologie van Saab wegvloeit naar Rusland.

''We deden het omdat het kon. De omstandigheden waren geschikt en qua timing kwam het goed uit.''

Financiële middelen

De topman zei verder over voldoende financiële middelen te beschikken om de ontwikkelingsperiode van drie jaar voor nieuwe Saab-modellen te overbruggen. ''Absoluut'', aldus Muller. Hij verwees naar een dinsdag met durfkapitalist GEM Global Yield Fund overeengekomen krediet van 150 miljoen euro waarop Spyker een beroep kan doen.

Muller wilde geen winstverwachting of verkoopprognose geven voor Saab. ''Daar kan ik niets meer over zeggen omdat Saab nu onderdeel is van een beursgenoteerd bedrijf.''