LONDEN - De olieprijzen zijn vrijdag op het hoogste niveau sinds de oorlog in Irak beland. Oorzaak was de waarschuwing van het internationale energiebureau IEA voor mogelijke krapte op de oliemarkten tijdens de wintermaanden op het noordelijk halfrond.

De prijs van een vat Noordzee-olie (van 159 liter) steeg op de termijnmarkten in Londen naar 30,68 dollar, 54 dollarcent meer dan het slot van de voorgaande dag. Ook Amerikaanse olie werd flink duurder. Sinds de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) twee weken geleden besloot om de productie terug te schroeven, is de olieprijs al 17 procent omhooggeschoten.

In de oliehandel wordt vooral gevreesd voor een koude winter. Weervoorspellers verwachten eenzelfde winter als vorig jaar, toen de prijzen van stookolie op een recordniveau belandden. In Europa en de Verenigde Staten is er nu beduidend minder stookolie in voorraad dan een jaar geleden.

Rusland, na Saudi-Arabië de grootste olie-exporteur ter wereld, wees vrijdag de beschuldigende vinger naar de OPEC. "Wij geloven dat prijzen van boven de 25 dollar consumenten schaden, terwijl zij een prijs van 28 dollar normaal vinden", zo zei de Russische minister Joesoefov van Energie. In tegenstelling tot de OPEC wil Rusland voor zover dat mogelijk is, de productie geleidelijk verhogen.