UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen laten dinsdagochtend geen treinen in de regio Den Haag rijden. Daarmee wil de vervoerder voorkomen dat de treinenloop tot ver in de middag door de voorgenomen acties van FNV Bondgenoten in het honderd loopt. Tussen .000 en 30.000 reizigers zullen hier de dupe van worden. Dat heeft de NS vrijdag laten weten.

"De pijnlijke keus om zelf de lijnen stil te leggen is uitdrukkelijk geen steunbetuiging aan de protesten van FNV", zei NS-topman A. Veenman. "Wij vinden acties op het spoor, gericht tegen het kabinetsbeleid, onjuist, onterecht en onverantwoord." FNV Bondgenoten wil dinsdagochtend in de regio Den Haag geen treinen laten stoppen.

Het besluit van de NS betekent dat de treinen rond het middaguur weer volgens de dienstregeling rijden. Bovendien hebben reizigers nu de tijd om een alternatieve route naar Den Haag te regelen.

De NS staat naar eigen zeggen door de actieplannen van de vakvereniging voor een "duivels dilemma". De onderneming zegt nu te hebben gekozen voor duidelijkheid en zekerheid voor haar klanten in plaats van chaos.

Het stilleggen van de treinen zal een aanzienlijke kostenpost betekenen voor de NS. De vervoerder wil FNV Bondgenoten daar echter voor laten opdraaien.

Van 04.30 uur tot 10.00 uur zullen er geen treinen rijden tussen Rotterdam, Delft, Den Haag Hollands Spoor en Den Haag Centraal. Ook tussen Gouda, Zoetermeer en Den Haag Centraal en tussen Leiden en Den Haag Hollands Spoor en Centraal zullen geen treinen rijden.