WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben hun handelstekort in augustus voor de vijfde achtereenvolgende maand zien dalen. In totaal werd er voor 39,2 miljard dollar meer aan goederen en diensten ingevoerd dan uitgevoerd. In juli was dat nog 40 miljard dollar, aldus nieuwe cijfers vrijdag van het Amerikaanse ministerie van Handel, die vrijdag zijn gepubliceerd.

De daling kwam als een verrassing. Economen hadden gerekend op een stijging tot iets meer dan 41 miljard dollar. De absolute waarde van de import daalde echter iets harder dan die van de export.

Het lagere handelstekort is geen teken dat de Amerikaanse economie verder herstelt. Een analist merkte op dat de handelscijfers "geen gunstig" beeld laten zien van de economische activiteit, omdat zowel de import als de export afneemt.

Bovendien stevenen de Amerikanen nog steeds af op een recordtekort op de handelsbalans. De eerste acht maanden van dit jaar is het tekort opgelopen tot 324,4 miljard dollar, 22 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral met China slaat de handelsbalans steeds verder uit het lood. In augustus ging het om een record van 11,7 miljard dollar.

Andere macro-economische cijfers uit de VS boden weinig verrassing. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte bekend dat de producentenprijzen in september met 0,3 procent zijn gestegen. Vooral hogere voedselprijzen lagen daaraan ten grondslag. Exclusief de sterk schommelende voedsel- en energieprijzen bleef het prijsniveau gelijk.