AMSTERDAM - Sportautofabrikant Spyker Cars koopt Saab van General Motors (GM). ''De zaak is rond'', meldt de Zweedse publieke omroep SVT maandag op de website.

Volgens de zender heeft de Europese Investeringsbank (EIB) ja gezegd tegen een lening die nodig is om Saab te laten overleven en heeft de Zweedse overheid daarvoor het groene licht gegeven.

De regering komt volgens de omroep om half drie bijeen in een extra vergadering om te besluiten borg te staan voor de lening.

De Zweedse minister van Economische Zaken Maud Olofsson spreekt tegen dat de overname  rond is. ''Dat is nog niet het geval'', aldus Olofsson maandag.

Muller

Spyker Cars liet in een reactie weten dat de gesprekken nog volop gaande zijn. De producent van exclusieve sportauto's wil dat de gesprekken snel worden afgerond, omdat GM inmiddels met de ontmanteling van Saab is begonnen.

GM kondigde maandagmiddag aan om half zes een persconferentie te geven in Detroit. Waarschijnlijk heeft die echter niet de verkoop van Saab als onderwerp.

De krant The Wall Street Journal meldde maandag dat Ed Whitacre definitief GM gaat leiden. Daarvoor bestuurde hij het bedrijf op ad-interim basis.

Het aandeel Spyker noteerde maandag aan het begin van de middag 35 procent hoger op 2,91 euro.