AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa openden vrijdagochtend iets in de min, na een paar uur handel vertoonden zij allemaal een lichte stijging. Uitzondering was de Midkap-index van middelgrote fondsen in Amsterdam, die in de min bleef.

Bekijk video:
Modem / Breedband

De beurs in Amsterdam bleef een "beetje jojoën", aldus een analist. "Het ontbreekt aan richtinggevend nieuws. Er waren alleen de cijfers van Océ." De fabrikant van printers en kopieerapparaten meldde vrijdag in het derde kwartaal een nettoverlies te hebben geleden van 5,6 miljoen euro. Het fonds behoorde in de Midkap tot de grootste dalers. Het noteerde een koers van 11,7 euro, een verlies van 2,74 procent.

De AEX-index steeg 0,88 punten tot 325,48 punten, een winst van ,3 procent. Tot de grootste stijgers op de AEX behoorden Buhrmann en Getronics, die beide een winst boekten van 3,5 procent. Zij dankten die stijging volgens de analist aan "koopjesjagers". De effectenbeurs van Parijs was aan het einde van de ochtend 0,1 procent hoger. Londen deed het 0,2 procent beter en Frankfurt liet een winst zien van 0,25 procent.

De beleggers zijn wat omzichtig. Ze willen eerst weten hoe de bedrijfscijfers er uit komen te zien. Er wordt aan getwijfeld of die wel zo goed zullen zijn als eerder werd gedacht.

Op de beurs van Londen was Amersham de grote uitschieter. De koers van het aandeel van dit medisch-diagnostische bedrijf steeg met ongeveer 14 procent. Het Amerikaanse General Electric heeft er een een overnamebod op uitgebracht van omgerekend 800 pence per aandeel (in totaal omgerekend 8,1 miljard euro). De slotkoers van Amersham was donderdag 660 pence. Vrijdagmorgen was dat 750 pence.

Euro

De euro liep weer wat op na donderdag te zijn gedaald. Vrijdag aan het eind van de morgen stond de Europese munteenheid op 1,1730 dollar tegen 1,1700 dolar als slotkoers op de voorgaande dag. Ten opzichte van het pond sterling ging de euro van 0,7035 naar 0,7060.