DEN HAAG - Minister Eberhard van der Laan (Wonen en Wijken) is ''ontzettend blij'' met een uitspraak van de rechter dat woningcorporatie De Veste uit Ommen niet uit het publieke bestel mag treden om verder te gaan als een publiek bedrijf.

Dat zei de minister vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

''Ik ben ontzettend blij met de uitspraak van de rechter. En ook met de motivering van de rechter dat het stelsel nodig is om toezicht te kunnen houden.'' Van der Laan erkende dat sommige corporaties uit het stelsel willen stappen. ''Maar de goegemeente vindt het stelsel goed'', aldus de minister.

Van der Laan zei dat er een wetsvoorstel in de maak is waardoor de woningcorporaties dichter bij de overheid worden getrokken. ''Als de vraag wordt opgeworpen waartoe de corporaties op aarde zijn, is het antwoord: voor het maatschappelijk belang.''

Raad van State

Directeur Jan Sinke van woningstichting De Veste uit Ommen stapt naar de Raad van State om uit het publieke bestel te kunnen stappen.

De bestuursrechters oordeelden dat de corporatie niet uit het publieke bestel mag stappen. ''Wij zijn een private instelling. Als je deze uitspraak goed leest, is Nederland 450 staatsbedrijven rijker'', zo verwees Sinke naar de circa 450 corporaties in dit land.

Volgens de directeur kunnen corporaties door deze beslissing niet langer zelf beslissen over hun vermogen, maar krijgt de minister de vrije hand.

Rijke corporaties

Door deze uitspraak mogen vooral rijke corporaties niet uit het bestel stappen, meent Sinke. De rechters oordeelden namelijk dat de minister het solidariteitsbeginsel van het publieke bestel boven individuele belangen mag stellen.

Rijke corporaties spekken een fonds waarmee armere woningstichtingen weer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Sinke: ''Dit is een vrijbrief voor de minister om een greep in de kas te doen.''