BRUSSEL - De Belgische vakbonden hebben zich donderdag bereid getoond de blokkades van de brouwerijen van AB InBev in België te beëindigen.

De brouwer en de vakbonden gaan een nieuwe poging doen om de vastgelopen onderhandelingen over een voorgenomen reorganisatie vlot te trekken.

De vakbonden zouden het voorstel de blokkades te staken donderdag voorleggen aan de werknemers van AB InBev. Als deze akkoord gaan, kunnen de blokkades op zijn vroegst vrijdagmiddag worden opgeheven.

Eerder weigerden de vakbonden overleg, nadat de brouwer de betaling van de lonen had stilgezet. AB InBev toonde zich donderdag echter bereid de loonbetaling te hervatten. De vakbonden besloten hierna terug te keren naar de onderhandelingstafel.

Bierproductie

AB InBev en de vakbonden liggen al vijftien dagen met elkaar in de clinch. Boze werknemers blokkeren de toegangspoorten van de brouwerijen in Luik, Leuven en Hoegaarden. Hierdoor is de bierproductie in België volledig tot stilstand gekomen. AB InBev wil ongeveer 10 procent van de 2700 banen schrappen.

Door de productiestop is in België een tekort aan bier ontstaan. Sommige Belgen proberen een slaatje te slaan uit de bierschaarste. Op de website 2dehands.be bood een Antwerpenaar een Jupiler-overschot van een feestje aan voor 40 euro.

In Brugge stond een pallet met bier op een koper te wachten. Door de grote vraag verhoogden sommige verkopers reeds de vraagprijs.

Supermarkten

Belgische biertjes zijn door de staking ook steeds moeilijker verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten. Aan het begin van de week hadden de supers nog voldoende voorraden, maar de bierschappen beginnen nu gaten te vertonen, zei een woordvoerster van Albert Heijn donderdag.

''We zien de voorraden snel slinken. Vooral blikjes van Hertog Jan, Dommelsch, Jupiler en Hoegaarden raken op. We hopen snel op verbetering van de situatie, zodat we weer geleverd krijgen'', aldus de woordvoerster. InBev produceert ook bekende biermerken als Stella Artois en Leffe.

Slijterijen

Ook in de schappen van slijterijen staat steeds minder Belgisch bier. Maar die hebben daar niet veel last van, zegt een woordvoerster van Detailhandel Nederland. ''Als het Belgisch bier op is, kiezen de klanten voor een ander merk.''

Horecaondernemers in Nederland klagen nog niet over oprakende biervoorraden. ''Wij hebben in elk geval geen bezorgde ondernemers aan de lijn die melding maken van tekorten'', aldus een woordvoerder van Horeca Nederland.