AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam is vrijdag nog nipt boven de 500-puntengrens het weekeinde ingegaan. De graadmeter van het Damrak, de AEX-index, stond de hele handelsdag in de min.

De index met 25 grootste fondsen zakte zelfs drie keer even weg onder de 500- puntengrens. Maar uiteindelijk sloot de AEX de handelsdag af met een miniem verlies van 0,39 punten op 503,36. Dat is een daling van 0,08 procent.

Bekijk video

Mild Wall Street

Volgens een analist was het te danken aan de milde bewegingen op Wall Street dat de koersen op het Damrak niet verder wegzakten. "De Dow Jones opende weliswaar licht lager, maar begon daarna gestaag aan de klim. Hierdoor viel de schade hier in Amsterdam mee."

Koninklijke Olie

Verder had de beursvloer te kampen met weinig bedrijfsnieuws. "Koninklijke Olie was de enige waarover serieus wat over de richting te vertellen was", aldus de analist. Het bedrijf eindigde als tweede grootste stijger in de AEX met een winst van 1,88 procent op 57 euro. Concurrent Exxon heeft afgelopen week goede resultaten laten zien en daar profiteert Shell ook van.

UPC

De grootste stijger was UPC. De kabelaar steeg met 2,38 procent naar 0,43 euro. "Dan heb je het over een winst van slechts 0,01 cent. Dat is natuurlijk niks. Wat mij betreft kun je dan ook alleen maar concluderen dat Shell de grote winnaar is", stelde een handelaar.

KPN

KPN bungelde onderaan de graadmeter met een verlies van 2,51 procent op 5,83 euro. Het telecombedrijf heeft vervroegd eigen obligaties teruggekocht. "Dat KPN hiervoor wordt afgestraft, verbaast mij", stelde de analist.

"Door deze actie heeft KPN wel even iets minder in kas, maar het bedrijf lost natuurlijk alleen maar vervroegd af als daardoor boekwinst wordt behaald. Het is niet helemaal eerlijk en een tikkeltje overdreven als je ziet waarop volksaandeel KPN wordt afgerekend."

Midkap

De MidKap ging met winst het weekeinde in. De AMX-index met 25 middelgrote fondsen steeg met 0,56 procent naar 480,01 punten. Bovenaan noteerde IHC Caland een plus van 3,38 procent naar 55 euro. De scheeps- en boortorenbouwer presenteert maandag de voorlopige jaarcijfers. Minder goed verging het BESI. De chipmachinefabrikant verloor 4,30 procent op 8,45 euro.