NEW YORK - De Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin heeft vrijdag bekendgemaakt een nettoverlies over het vierde kwartaal te hebben geboekt van 1,5 miljard dollar. Dat is vooral veroorzaakt door voorzieningen te treffen ter waarde van ruim een miljard dollar voor het afstoten van de telecommunicatiepoot.

Lockheed Martin aangewezen om de Joint Strike fighter te maken, de opvolger van de F-16. De omzet nam toe met bijna 20 miljoen dollar van 7,315 miljard in 2000 tot 7,334 miljard in het vierde kwartaal. De concernleiding is optimistisch over de toekomst en zei dat de operationele winst in 2002 hoger zal zijn dan verwacht. Lockheed verwacht op basis van de huidige productiegegevens dit jaar een winst per aandeel van 2,50 dollar te maken.

Het verlies van 1,51 miljard dollar, ofwel 3,49 dollar per aandeel, tekent schril af tegen de plus van 89 miljoen dollar vorig jaar in deze boekperiode. Door de forse aderlating in het vierde kwartaal moest Lockheed Martin het gehele boekjaar rode cijfers schrijven. Het afgelopen jaar leverde een negatief resultaat op van 1,05 miljard dollar, een verdubbeling van het verlies van vorig jaar.

Analisten hadden deze cijfers verwacht. Tenslotte had Lockheed Martin al in december de verkoop van zijn telecommunicatie-onderdelen aangekondigd. De presentatie had dan ook geen negatieve gevolgen voor de aandelenkoers van de vliegtuigbouwer.

Aeronautics was het best presterende onderdeel. Daar nam de verkoop met 28 procent toe. Dat werd vooral veroorzaakt door aflevering van tien C-130Js transportvliegtuigen. Dit onderdeel voorziet voor de komende jaren een sterke groei dankzij de bouw van de nieuwe F-35 Joint Strike Fighter.