AMSTERDAM - Vakbond Abvakabo FNV mag woensdag geen publieksvriendelijke acties houden in het openbaar vervoer in Amsterdam en Utrecht.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag besloten in een kort geding dat de openbaarvervoerbedrijven in de twee steden hadden aangespannen.

Abvakabo FNV wilde dat zijn leden woensdag enkele uren geen kaartjes zouden controleren als protest tegen het voornemen van het kabinet om de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar. Woensdag is namelijk een hoorzitting over die plannen in de Tweede Kamer.

De rechtbank heeft dinsdag alleen haar besluit bekendgemaakt. Met de motivering daarvan treedt zij later deze week naar buiten.

Politiek

De advocaten van de ov-bedrijven GVB (Amsterdam) en GVU (Utrecht) betoogden dinsdag dat de rechter het protest moet verbieden omdat de vervoerders niet over de AOW-leeftijd gaan. De politiek beslist daarover.

De verhoging zou dan ook niets te maken hebben met collectieve onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden tussen werkgevers en werknemers. Dat is wel noodzakelijk om te mogen staken.

Gevolgen

Volgens advocate Ayse Simsek van Abvakabo FNV heeft de verhoging van de AOW-leeftijd echter wel degelijk gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden. Zo zou die maatregel negatieve gevolgen hebben voor werknemers bij de onderhandelingen over pensioenen.

De rechtbank verbood in oktober nog een staking in het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Enkele vakbonden wilden daar ook die keer mee protesteren tegen de verhoging van de AOW-leeftijd.

De rechtbank oordeelde toen dat werknemers alleen mogen staken als er sprake is van een geschil en collectieve onderhandelingen met werknemers. Dat was volgens haar niet het geval.