UTRECHT - De Rabobank gaat inspelen op de vrees van huizenkopers. Steeds meer mensen wachten tot hun bestaande huis is verkocht, voordat ze een nieuw huis kopen. Ze willen niet lange tijd voor twee huizen betalen. Daarom biedt de bank tijdelijk uitstel van betaling voor een deel van de rente als kopers met een dubbele lening komen te zitten.

De tijd dat huizen te koop staan, is de laatste maanden flink opgelopen door terughoudendheid onder de kopers. Uit NVM-cijfers bleek woensdag dat een gemiddelde woning 73 dagen in de etalage staat, ruim eenderde langer dan een jaar geleden. Bovendien staan veel meer huizen te koop. Hoewel de makelaarsvereniging NVM meer beweging in de markt constateert, wakkeren de cijfers de angst onder kopers aan.

Volgens J. Rovers, directeur Hypotheken van Rabobank, houdt dat sentiment de doorstroom op de huizenmarkt tegen. Niet alleen makelaars hebben daar last van. Ook hypotheekverstrekkers hebben baat bij veel transacties in woningmarkt. Mensen die een nieuw huis kopen, hebben vaak ook een nieuwe hypotheek nodig.

Rabobank biedt klanten aan tijdelijk geen rente te betalen over hun oude hypotheek als hun lening voor de nieuwe woning ingaat. Als de oude woning wordt verkocht, moeten die termijnen alsnog worden betaald. Het aanbod geldt ook voor de tijdelijke lening die banken geven als voorschot op de verwachte overwaarde van de oude woning. De hele constructie gaat de bank vanaf vrijdag onder de naam Doorstroomhypotheek verkopen.

De Vereniging Eigen Huis noemt het "sympathiek" dat de bank aarzelende kopers tegemoetkomt, maar wijst op de risico's van het bezit van twee huizen. "Je weet pas precies wat je in je portemonnee hebt als het oude huis is verkocht", stelt een woordvoerder van Eigen Huis. "Ons advies blijft dan ook om pas een woning te kopen als het oude huis is verkocht."

De Postbank maakt zich geen zorgen over de doorstroming op de woningmarkt. De beperking van de aftrek van de hypotheekrente, gepland voor begin volgend jaar, kan volgens de bank nog voor een opkikker zorgen. "De kans is groot dat eind dit jaar nog veel mensen een huis kopen om een volledig aftrekbare financiering te behouden", aldus een woordvoerder.