Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Indonesië zet stevig in op groei toerisme

UTRECHT - Indonesië gaat dit jaar flink inzetten op een groei van het toerisme vanuit Nederland. Kwamen vorig jaar 130.000 Nederlandse vakantiegangers naar de 'gordel van smaragd', dit jaar hoopt het eilandenrijk 200.000 Nederlanders te verwelkomen.
Door ANP

Nu de Indonesische nationale luchtvaartmaatschappij Garuda vanaf juni weer op Amsterdam gaat vliegen, moet dit mogelijk zijn, verwacht ambassadeur Junus Habibie van Indonesië.

De dagelijkse vluchten van Jakarta naar Amsterdam markeren de terugkeer van Garuda naar Europa sinds 2004.

Garuda vloog niet meer op Nederland sinds de Europese Unie de luchtvaartmaatschappij op een zwarte lijst had geplaatst.

Garuda

Volgens Habibie heeft vooral Nederland zich erg ingespannen om Garuda van die lijst af te halen. De boycot zat Jakarta zeer hoog, te meer daar Garuda wel zonder probleem naar bestemmingen als Australië en Japan vloog.

Mede door die boycot was het aantal Nederlandse toeristen naar Indonesië achteruitgegaan. Terwijl Nederlanders juist graag met Garuda vliegen, weet de ambassadeur.

''Er zijn 1,7 miljoen Nederlanders die op de een of andere manier een emotionele band hebben met Indonesië.'' Het gaat om mensen die er zijn geboren, die bloedverwanten hebben of (voor)ouders die er lang hebben gewoond. De ambassadeur is dan ook verheugd dat Garuda per 1 juni weer naar Nederland komt ''met splinternieuwe vliegtuigen''.

Intussen vliegt ook KLM sinds december weer twee maal per week op het eiland Bali, nadat deze route in 1997 stil was komen te liggen.

Opschroeven

Het is de bedoeling de frequentie op te schroeven naar drie maal per week. Indonesië verwacht dat de nieuwe routes een flinke stimulans zullen zijn voor het aantal Nederlandse reizigers naar de archipel.

Het toerisme naar Indonesië had de laatste jaren ook een deuk opgelopen als gevolg van de terroristische aanslagen in Bali en Jakarta. Maar de veiligheid in het land is hersteld, aldus de ambassadeur.

''Indonesië heeft de daders gepakt en veroordeeld. Toeristen hoeven niet bang te zijn. Het Indonesische volk tolereert geen terrorisme'', onderstreept Habibie. ''Het risico op nieuwe aanslagen is minimaal. Natuurlijk kun je nooit honderd procent veiligheid garanderen, maar ben je in Amsterdam wel helemaal veilig?'', relativeert Habibie.

Oppepper

Behalve met de vliegroutes wil Indonesië het toerisme ook een oppepper geven met nieuwe producten en bestemmingen. Het land profileerde zich afgelopen week nog nadrukkelijk op de Vakantiebeurs in Utrecht met ecotours, duikvakanties en wellness.

Op het eiland Flores kunnen vakantiegangers bijvoorbeeld trektochten door het oerwoud maken, in watervallen zwemmen en canyons en grotten bezoeken.

In West-Java behoren fietstochten tot de mogelijkheden die door oude treintunnels voeren, of ontdekkingstochten naar plaatselijke flora en fauna.

Ecotochten

Ook Bali biedt, naast strand en cultuur, avontuurlijke ecotochten, zoals een zes kilometer lange wandeling langs de oevers van de heilige Petanu-rivier. Reizigers kunnen ook een bezoek brengen aan een ondergronds labyrint van 1,5 kilometer met pas ontdekte grotten die meer dan 750 jaar oud zijn.

Aanbevolen artikelen