HOUTEN - Ruim 20 procent van de schoonmakers wil liever overdag werken. Ze hebben er genoeg van om te moeten vegen en soppen op stille uren in lege, donkere panden. Dat heeft de CNV Bedrijvenbond vrijdag gemeld na een enquête onder 250 werknemers, eind december.

Van de schoonmakers zegt 21 procent liever op andere tijden te willen werken, van de leidinggevenden is dat 33 procent. De bond noemt het aantal mensen dat liever op andere tijden wil schoonmaken, vrij hoog.

"Bij gesprekken met schoonmakers merken we dat het steeds sterker leeft", vertelt een woordvoerder van de CNV Bedrijvenbond. "We gaan de wens zeker bespreken bij de onderhandelingen voor de nieuwe CAO, die eind dit jaar beginnen."

Vooral voormannen en -vrouwen zeggen dat zij moeite hebben om werk en privé te combineren. Behalve werken op de ongebruikelijke tijden, moeten zij ook vaak overwerken. Bijna de helft van de leidinggevenden (47 procent) maakt altijd meer uren dan in het contract staat. Een op de vijf wil graag minder werken.

De bond had niet verwacht dat voormannen en -vrouwen zo sterk onder druk staan. "De leidinggevenden zitten klem tussen schoonmakers op de werkvloer en hun bazen op het hoofdkantoor. Ze krijgen van beide kanten de klappen. En dat, terwijl ze de hele dag worden opgepiept en moeten inspringen."

Nederland heeft circa 170.000 schoonmakers. De meesten werken parttime, de helft minder dan dertig uur per week. Een beginnende schoonmaker verdient zo'n 8,13 euro bruto. Iemand met tien jaar ervaring krijgt 8,38 euro bruto, ongeveer 1 euro minder dan een even ervaren werknemer in de horeca of een supermarkt.

De Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) staat positief tegenover werken tijdens de reguliere kantooruren. "Schoonmaken is nu nog vrij onzichtbaar werk. Als het meer overdag gebeurt, ontstaat misschien meer waardering voor het vak en trekt het wellicht meer mensen aan. Maar uiteindelijk bepaalt de opdrachtgever de tijdstippen dat er moet worden schoongemaakt", aldus een OSB-woordvoerder.