ZOETERMEER - In het midden- en kleinbedrijf zullen volgend jaar 20.000 banen verloren gaan. Dat verwacht het economisch onderzoeksbureau EIM op basis van de afzetontwikkeling.

Dit jaar zullen er alles bij elkaar 60.000 banen verdwijnen, ruim 30.000 meer dan het EIM eerder dit jaar nog verwachtte, zo meldde het bureau donderdag. Dat komt doordat de economie slecht draait. Bijna de helft van het verlies aan banen komt bovendien doordat minder bedrijven zijn gestart en meer bedrijven zijn opgeheven.

De afzet in het midden- en kleinbedrijf loopt dit jaar met 0,75 procent terug. Volgend jaar zal de afzet weer stijgen, met 1,75 procent verwacht het EIM. Dat komt onder meer door groeiende uitvoer en door meer leveringen van halffabrikaten.

De groei is per sector heel verschillend. De industrie, de groothandel, de zakelijke dienstverlening en de transportsector zullen naar verwachting de afzet met 2 tot 3 procent zien stijgen. Voor de bouw en de horeca blijft de stijging onder de 1 procent.

Het EIM heeft zich bij zijn schatting aan het begin van dit jaar in het banenverlies vergist omdat herstel van de economie langer uit is gebleven. Het bureau heeft daardoor een veranderende opstelling gezien bij werkgevers. Waar die vorig jaar nog personeel, ondanks minder werk, in dienst hielden, zijn ze inmiddels minder "sociaal" geworden. Zij schrappen in hun werknemersbestand wanneer er weinig uitzicht is op werk. "Dat zal ook volgend jaar zo zijn", meent onderzoeker H. Peeters.

Het EIM verwacht dat volgend jaar de arbeidsproductiviteit zal toenemen. Werkgevers doen hun zaken met minder personeel en dat leidt tot meer werk per werknemer. "Ieder moet een tandje bijzetten."