PARIJS - De groei van de Franse economie zal dit jaar uitkomen op 0,2 procent. Daarmee ontsnapt het land ternauwernood aan een recessie. Dat blijkt uit cijfers die het Franse bureau voor de statistiek Insee donderdag heeft gepubliceerd.

De prognoses die Insee in juni nog naar buiten bracht, waren optimistischer. Toen ging het bureau nog uit van een groei van 0,8 procent. Sinds de recessie van tien jaar geleden heeft de Franse economie er niet zo belabberd bij gestaan.

De onderzoekers van Insee gaan voor het derde kwartaal van dit jaar uit van een groei van 0,2 procent. In het vierde kwartaal zal dat naar verwachting 0,4 procent zijn. De groeicijfers van de eerste twee kwartalen waren achtereenvolgens 0,1 en min 0,3 procent.

Eurozone

Dat Frankrijk en ook de eurozone het hoofd net boven water houdt is te danken aan de Verenigde Staten, aldus Insee. Daar groeit de economie in de tweede helft van dit jaar naar verwachting 4 procent op jaarbasis, aldus Insee. De Franse economie trekt weer aan, maar snel gaat het niet. Dat komt door de stijging van de euro, doordat bedrijven hun financiën nog niet op orde hebben en door de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.