RIJSWIJK - De leegstand van kantoorruimte in Nederland is het afgelopen jaar fors toegenomen en bedraagt nu 9 procent van het aantal beschikbare vierkante meters. Dit bleek vrijdag uit het jaarlijkse onderzoek van het maandblad Vastgoedmarkt.

De leegstand is 3 à 4 procentpunt hoger dan het percentage dat de vastgoedmarkt zelf als wenselijk en gezond beschouwt. Een jaar geleden lag de leegstand landelijk nog op circa 2 procent.

Het aanbod van kantoorruimten, bedrijfsgebouwen en winkels is het afgelopen jaar forser toegenomen dan eerdere rapportages van vastgoedmarktadviseurs meldden. Vooral het aanbod van kantoorruimten is sinds eind 2000 toegenomen, met bijna 50 procent tot 3,53 miljoen vierkante meter.

De toename van het aanbod is voor een belangrijk deel het gevolg van de economische terugval en vooral van de crisis in de IT- en de telecomsector. Deze twee sectoren hebben aanzienlijk minder nieuwe kantoorruimte afgenomen en zelfs een deel van het eerder gehuurde weer op de markt gebracht, al dan niet in onderhuur. Daarnaast is er het afgelopen jaar heel wat kantoorruimte in de aanbieding gegaan, die was gebouwd met het oog op verwachte economische groei.