FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag het renteniveau in de eurozone gehandhaafd op 1 procent.

ECB-president Jean-Claude Trichet liet in een toelichting op het rentebesluit weten dat het huidige renteniveau ''toepasselijk'' is.

Het rentebesluit kwam overeen met de verwachting van analisten. Het belangrijkste rentetarief in de eurozone staat nu al sinds mei vorig jaar ongewijzigd op het laagste niveau sinds de invoering van de euro in 1999.

Analisten verwachten dat pas in de tweede helft van het jaar de rente weer verhoogd gaat worden, wanneer er meer aanwijzingen zijn dat het economisch herstel doorzet.

Inflatie

Trichet verwacht dat de inflatie in de eurozone op de korte termijn rond de 1 procent zal blijven liggen. De ECB mikt op een inflatie van net onder de 2 procent.

De ECB-president zei verder dat hij verwacht dat de economie van de eurozone bescheiden zal groeien dit jaar. Het herstel kan wel ''oneven'' verlopen en de vooruitzichten zijn onzeker. In december zei de ECB voor dit jaar een groei te verwachten van 1,1 tot 1,5 procent.

Liquiditeit

Trichet liet daarnaast weten door te gaan met het geleidelijk uitfaseren van de maatregelen om de liquiditeit op de financiële markten te vergroten. Die zijn volgens de Fransman niet meer nodig in dezelfde omvang als in het verleden.

De ECB-voorzitter wilde niet ingaan op vragen over de mogelijkheid dat Griekenland de eurozone zou moeten verlaten.

''Ik geef geen commentaar op absurde hypotheses'', aldus Trichet. Griekenland kampt met torenhoge tekorten en overheidsschulden waardoor de kredietwaardigheid van het land in het gedrang is gekomen.