WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama zal donderdag een plan presenteren voor een omvangrijke belasting op financiële instellingen. Dit zei een hooggeplaatste medewerker van de Amerikaanse regering donderdag.

De heffing moet over de duur van tien jaar 90 miljard dollar (61,4 miljard euro) opleveren.

Het geld is bedoeld om verliezen uit het reddingsprogramma voor de financiële sector te dekken. Volgens de medewerker bedragen deze verliezen op dit moment ongeveer 117 miljard dollar.

Alle financiële instellingen die in de Verenigde Staten meer dan 50 miljard dollar aan bezittingen hebben, zullen onder de heffing vallen. Dit zijn ongeveer vijftig ondernemingen. Tien tot vijftien hiervan zijn buitenlandse concerns met Amerikaanse dochterbedrijven.

Reddingsplan

De Amerikaanse regering stelde het reddingsplan in 2008 in op het hoogtepunt van de financiële crisis.

Een groot aantal financiële concerns kreeg toen kapitaalinjecties om te voorkomen dat het financiële systeem zou instorten. In de loop van het afgelopen jaar is een groot deel van het geld alweer teruggestort.

Uitzondering

Enkele grote automakers en de hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac hebben ook steun ontvangen. Voor deze ondernemingen wordt echter een uitzondering gemaakt.

Voor de eerste geldt dat het geen financiële instellingen zijn, de hypotheekbanken staan sinds zomer 2008 volledig onder controle van de overheid.