AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa hebben donderdag een wisselend beeld laten zien. De AEX in Amsterdam behoorde tot de beurzen die een lichte stijging te zien gaven. Andere beurzen in Europa leden een klein verlies.

Bekijk video:
Modem / Breedband

De AEX stond na dik een uur handel op 318,35 punten, 1,21 punten of 0,4 procent hoger dan het slot van woensdag.

Bijna alle fondsen in Amsterdam vertoonden een lichte stijging. Hagemeyer voerde de lijst stijgers aan. De koers stond rond 10.00 uur op 4,40 euro, 3,5 procent hoger.

ASML, dat woensdag nog in de lift zat, moest donderdagochtend iets inleveren. De koers daalde naar 12,86 euro, 0,9 procent lager.

De beurs van Parijs stond na een uur handel een fractie hoger. In Londen was de beursindex 0,2 procent gezakt. De beurs van Frankfurt liet een onveranderde stand zien.

Positief nieuws uit de Verenigde Staten hield de beurzen nog enigszins overeind, hoewel de stijging van de eurokoers en de lagere olieprijzen een negatief effect hadden. Het positieve nieuws kwam woensdag van Yahoo. Deze internetonderneming maakte een sterke verbetering van zijn resultaten bekend. Dat had voor de Europese branchegenoten donderdag koersstijgingen tot gevolg.

Euro

De euro liep weer wat op en stond donderdagmorgen op 1,1835 dollar. De slotkoers van de voorgaande dag bedroeg 1,1810 dollar. In ponden sterling was de euro met 0,7100 vrijwel ongewijzigd.