NIEUWEGEIN - De Nederlandse huizenmarkt krabbelt op. In het laatste kwartaal van vorig jaar daalde de prijs van een gemiddelde koopwoning minder hard dan in voorgaande kwartalen.

Dit blijkt uit voorlopige cijfers die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag presenteerde.

De huizenprijs zakte met 2 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2008. In het derde kwartaal bedroeg de afname nog 4,9 procent, in het tweede kwartaal ging het om 5,6 procent.

Ten opzichte van het derde kwartaal steeg de prijs van een gemiddelde woning zelfs, met 0,4 procent tot 228.000 euro. Ook werden er bijna 5 procent meer huizen verkocht door makelaars.

''Vanaf de zomer zijn we vals plat omhoog gegaan'', zo zei NVM-voorzitter Ger Hukker. ''De prijs stijgt en daalt al twee kwartalen nauwelijks. Er ligt nog fundament in de markt.''

Stimuleringsmaatregelen

Het herstel is deels te danken aan stimuleringsmaatregelen, zoals een verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie. Meer mensen durfden daardoor een huis te kopen. Ook zijn er meer mensen op de markt gekomen die willen profiteren van de gedaalde prijzen.

Toch waarschuwt Hukker voor al te veel optimisme. Hij wijst erop dat de huizenmarkt nog lang niet terug is op het niveau van 2008, toen in totaal 182.000 woningen werden verkocht. Afgelopen jaar waren het er 125.000. In het tweede kwartaal van 2006 werd een hoogtepunt bereikt met 215.000 verkochte woningen op jaarbasis.

Te koop

Momenteel staan nog 175.000 woningen te koop, waarvan bijna 30 procent al langer dan een jaar. De NVM schat dat er zo'n 100.000 huiseigenaren zijn die alleen de markt aftasten. Zij hebben geen drang om te kopen en hebben ook geen ander huis gekocht, aldus Hukker.

De NVM-voorman vroeg zich wel af of een deel van de verkopers er niet goed aan doet om de markt even te verlaten. ''We hebben te maken met veel oude voorraad. Sommigen hebben de prijzen van 2006, 2007 nog in hun hoofd. Je denkt dan wel eens: krijgen ze dat bord vanwege de vorst niet meer uit de tuin.''

Appartementen

Vooral appartementen lagen het afgelopen kwartaal goed in de markt. Ook werden er wat meer duurdere woningen verkocht. Maar in het dure segment staan de prijzen nog steeds wel flink onder druk.

De NVM verwacht dat de prijzen dit jaar stabiliseren. Het aantal verkochte huizen stijgt met 15 procent tot ongeveer 140.000, denkt de grootste makelaarsorganisatie van Nederland.