Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Nederlanders weer grootste betalers EU'

BRUSSEL - Nederlanders zijn opnieuw de grootste nettobetalers aan de Europese Unie, zo heeft PVV-Europarlementslid Daniël van der Stoep uitgerekend.
Door ANP

Netto heeft elke Nederlander in 2008 266,70 euro betaald aan de Europese Unie. Hij baseert dat op het laatst bekende EU-jaarverslag, dat eind vorig jaar verscheen.

Na aftrek van de ontvangen subsidies heeft Nederland totaal netto 4,4 miljard euro bijgedragen aan de EU. Dat is het verschil tussen de afdrachten aan de EU en de ontvangen subsidies.

''Ik vind het onbegrijpelijk veel geld. En dat bedrag komt zelfs nog na de 1 miljard euro korting die we sinds 2007 per jaar krijgen'', aldus Van der Stoep.

Zalm

De Nederlandse regering kreeg die korting in 2005, na harde onderhandelingen door toenmalig minister Gerrit Zalm (Financiën) en premier Jan Peter Balkenende. De vermindering moest een einde maken aan de Nederlandse positie van grootste nettobetaler per persoon.

''Het allerbelangrijkste is dat volgend jaar de onderhandelingen beginnen voor de begrotingsperiode 2014-2019. Ik heb er een hard hoofd in dat we dan nog steeds die korting houden. De Nederlandse regering moet zich daar vol voor inzetten en begrip kweken bij andere landen'', aldus de PVV'er, die hoopt dat andere partijen zijn zorgen delen.

Zweden

Na de Nederlanders betaalden de Zweden de hoogste contributie per persoon (194 euro), gevolgd door de Denen (135 euro) en Duitsers (133 euro). Daarna komen de inwoners van nog vijf landen. Negentien van de 27 EU-landen waren in 2008 netto-ontvangers.

De Europese Commissie publiceert zelf geen eigen berekeningen van de nettobijdrage van landen per hoofd van de bevolking meer.

Aanbevolen artikelen