AMSTERDAM - Jelle Hendrickx gebruikt zijn rol als belangenbehartiger voor DSB-gedupeerden om hiermee geld te verdienen voor zijn eigen financiële adviesbureau.

 Voor een deel van de in problemen geraakte klanten van de bank sluit hij zelf nieuwe hypotheken af. De provisies strijkt zijn eigen bedrijf FC&S op. Dat erkent Hendrickx in weekblad Vrij Nederland.

Hij vermengt op die manier zijn functies als voorzitter van een stichting zonder winstoogmerk en als directeur van een commercieel bedrijf.

Hendrickx geeft toe dat dit erg veel van belangenverstrengeling weg heeft. ''Ik ben het er wel mee eens dat het beter is die rollen gescheiden te houden.'' Hendrickx zegt zijn aandelen eind deze maand in te leveren.

Namenlijst

Hendrickx heeft altijd geclaimd meer dan tweeduizend gedupeerden bij te staan. Maar verschillende partijen zeggen in Vrij Nederland dat het werkelijke aantal naar alle waarschijnlijkheid veel lager is.

Hendrickx weigert stelselmatig inzicht te geven in zijn namenlijst. ''Ik vermoed dat er in zijn administratie een mix zit van mensen die daadwerkelijk een opdracht hadden gegeven een klacht in te dienen en veel mensen die alleen als steunbetuiging een mailtje hadden gestuurd'', zegt Financieel Ombudsman Jan Wolter Wabeke.