WIESBADEN - De Duitse economie is in 2009 met 5 procent gekrompen. Dit maakte het Duitse federale bureau voor de statistiek woensdag bekend.

De terugval was iets groter dan verwacht, en betekent de grootste naoorlogse krimp tot nu toe. De voorheen grootste daling bedroeg 0,9 procent in 1975 (West-Duitsland).

Door Reuters geraadpleegde analisten rekenden gemiddeld op een krimp van 4,8 procent. In 2008 groeide de Duitse economie nog met 1,3 procent. Duitsland is de grootste economie van Europa.

Export

Het was vooral de daling van de export met 14,7 procent die de Duitse economie raakte. ''Alles bij elkaar was de buitenlandse handel in 2009 niet de motor, zoals we gewend zijn, maar de rem op de economische ontwikkeling'', aldus Roderich Egeler, de president van het statistisch bureau in een verklaring.

De binnenlandse consumptie deed het daarentegen relatief goed. De overheidsconsumptie steeg met 2,7 procent, de private consumptie nam met 0,4 procent toe. Dit laatste was volgens Egeler vooral te danken aan een sloopregeling voor oude auto's.

Lichtpunt

Een lichtpunt was verder de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Ondanks de diepe recessie, de zwaarste sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, is het aantal Duitse werkenden niet echt afgenomen. Eind 2009 waren 40,2 miljoen Duitsers aan het werk, ongeveer hetzelfde aantal als in 2008. Egeler wees erop dat dat een recordjaar was.

Groei

Econoom Carsten Brzeski van ING leidde uit het cijfer af dat de Duitse economie in de laatste drie maanden van 2009 op kwartaalbasis met 0,2 procent is gegroeid. Dit zou flink minder zijn dan de groei in het derde kwartaal. Hij maakte wel de kanttekening dat nieuwe ramingen invloed kunnen hebben op dit cijfer. De eerste raming die specifiek gaat over de groei in het vierde kwartaal, wordt pas volgende maand gepubliceerd.

De econoom sprak verder de hoop uit dat dit cijfer de ''laatste herinnering aan de zwaarte van de recessie'' zal blijken te zijn. ''De recessie is het verhaal van gisteren. Het verhaal van vandaag is het voortgaande herstel.''

Tekort

De economische teruggang heeft ervoor gezorgd dat het Duitsland opgescheept zit met een overheidstekort van 3,2 procent; 0,2 meer dan de EU-norm die stelt dat het begrotingstekort van EU-landen maximaal 3 procent mag bedragen.

De Europese Commissie sommeerde Duitsland begin dit jaar om voor 2013 zijn begroting weer in lijn te hebben met de norm, anders volgt er een boete. Hoewel het handelsoverschot onlang onverwacht steeg, stimuleert de regering-Merkel de economie nog altijd met miljarden euro's.

De Duitse overheid verwacht dit jaar een groei van 1,6 procent, en 1,2 procent in 2012.