DEN HAAG - Het volume van de uitvoer van goederen is in november 2 procent kleiner geweest dan een jaar eerder. In oktober was dat nog 6 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Het volume van de invoer nam in november met ruim 8 procent af. Ook dit is minder laag dan in voorgaande maanden.

Volgens de Exportradar zijn de omstandigheden voor de Nederlandse export minder ongunstig.

Na een lange periode waarin de omstandigheden verslechterden, is de situatie vanaf mei 2009 geleidelijk verbeterd, constateert het CBS.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 27,5 miljard euro, ruim 5 procent minder dan een jaar eerder. De waarde van de invoer daalde met bijna 8 procent tot 24,5 miljard euro.

Het handelsoverschot kwam daarmee uit op 3,1 miljard euro, ofwel 0,5 miljard euro meer dan in november 2008.

De invoerwaarde van industriële producten, machines en transportmiddelen nam zelfs fors af. Bij de uitvoerwaarde zit de krimp meer bij de grondstoffen en minerale brandstoffen.

Europese Unie

De uitvoer naar landen van de Europese Unie nam sterk af, maar de uitvoer naar niet-EU-landen was voor het eerst in lange tijd hoger dan een jaar eerder.

Mede door lagere prijzen van aardgas en chemische producten waren de invoerprijzen 2 procent en de uitvoerprijzen 6 procent lager dan een jaar eerder. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van november 2008 flink verslechterd.

Luchthavens

Het vervoer van passagiers en vracht via de Nederlandse luchthavens was ook in het derde kwartaal van 2009 lager dan een jaar eerder. De daling is echter minder groot dan in het eerste en tweede kwartaal. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het CBS.

In het derde kwartaal zijn in totaal 14 miljoen passagiers vervoerd. Dat is 6 procent minder dan een jaar eerder. In het eerste en tweede kwartaal liep het aantal passagiers nog terug met respectievelijk 13 en 10 procent. Alleen de luchthaven Eindhoven kende in het derde kwartaal een groei van 9 procent.

De luchthavens verwerkten in het derde kwartaal bijna 340.000 ton aan vracht. Dat is fors lager (min 15 procent) dan een jaar eerder. In de eerste twee kwartalen bedroeg de krimp nog meer dan een kwart.

Vooral het transport naar de belangrijkste luchtvrachtpartner China kromp sterk, met 11 procent in het derde kwartaal. In het eerste kwartaal was de daling zelfs 43 procent. Het luchtvervoer zit door de economische crisis al sinds het derde kwartaal van 2008 in een dip.