BRUSSEL - Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) moet in haar nieuwe rol als EU-commissaris voor ICT optreden tegen 'ineffectieve' en 'anti-competitieve' toezichthouders in Europa.

Dat zei KPN-topman Ad Scheepbouwer dinsdag tijdens een nieuwjaarsreceptie in Brussel.

''Een competitieve Europese communicatiemarkt is nog niet van de grond gekomen'', zei Scheepbouwer.

Zowel toezichthouders als parlementen en nationale regeringen schieten volgens hem tekort als het gaat om de bevordering van concurrentie.

Concurrentie

Kroes is als eurocommissaris nu nog belast met Concurrentie, maar wordt in februari EU-commissaris voor ICT, als het Europees Parlement daar op 26 januari mee instemt.

KPN hekelde eerder het Belgische en het Duitse concurrentietoezicht. Tegen de Duitse toezichthouder onderneemt het bedrijf zelfs gerechtelijke stappen, omdat deze de concurrentie zou bevoordelen bij de veiling van frequenties.

Onmisbaar

''Zeer snelle dataverbindingen zijn onmisbaar voor nieuwe diensten op het gebied van gezondheidszorg, mobiliteit en onderwijs. Om dit van de grond te krijgen, is er een grootschalige internationale markt voor applicaties nodig'', verklaarde Scheepbouwer.

De topman hekelde tot slot de macht van voormalige staatsbedrijven, dankzij de steun van nationale regeringen.

''Als we zo doorgaan in Europa, zullen bedrijven uit kleinere landen het steeds moeilijker krijgen met zakendoen in grote Europese landen.''