DEN HAAG - Over drie maanden komen de supermarkten, cateraars van bijvoorbeeld bedrijfskantines en de vleessector met een plan om meer duurzaam geproduceerd varkensvlees in de de schappen te krijgen.

Dat maakte minister Gerda Verburg (Landbouw) maandag bekend na overleg met de betrokken partijen.

Verburg gaf op de LNV-nieuwsjaarsreceptie meteen aan dat het tijd wordt ook. ''Ieder jaar 15 procent meer duurzaam is de afspraak. Ik begin ongeduldig te worden.

De bewindsvrouw wil ''meer scharrelvlees in het schap'' en vindt dat een bedrijf dat zegt duurzaam te zijn, zich kwetsbaar maakt door te stunten met vers. Stunten met goedkoop vlees, de zogeheten kiloknallers, gaat Verburg aan de orde stellen.

Diervriendelijk

Ze vindt het in strijd met het doel om consumenten over te halen meer diervriendelijk en milieubewust geproduceerde vleesproducten te kopen. ''De consument vraagt om duurzaam en daar zou concurrentie op moeten zijn.''

De minister overlegde maandag onder meer met supermarktketens Albert Heijn en Jumbo, supermarktkoepel CBL, brancheorganisaties in de vleessector en de Dierenbescherming.

Ook de cateringbedrijven Sodexho en Albron waren uitgenodigd. ''Wat mij betreft is dit gesprek niet vrijblijvend'', aldus Verburg, die duidelijke doelen wil afspreken over het aanbod en de verkoop van het scharrelvlees.

Duuzaam

In mei 2009 sprak Verburg met de supermarktbranche, vleessector en dierenbescherming af dat er jaarlijks 15 procent meer duurzame dierlijke producten in de schappen moet liggen.

Scharrelkip en ook door de Dierenbescherming goedgekeurd kalfsvlees zijn sindsdien beter verkrijgbaar, maar over het aanbod van duurzaam varkensvlees is de minister nog ontevreden.

2010 wordt wat betreft Verburg een mooi jaar voor LNV, het ministerie dat 75 jaar bestaat en ''mens, milieu en maatschappij bij elkaar brengt''. Het wordt ook het jaar waarin de aanval op afval wordt ingezet, zo zei ze.

Voedselverspilling

In 2020 moet Nederland bij de meest duurzame landen behoren, onder meer omdat minder voedsel wordt verspild. Nu wordt in elk huishouden iedere vijfde tas boodschappen weggegooid. ''Het is een sport. Ik heb er zelf voor gezorgd dat bij mij nu nog maar een op de vijftig tassen wordt weggegooid.''