AMSTERDAM - Heineken heeft opnieuw toegeslagen op de snelgroeiende biermarkt in de wereld. Met de overname van de biermerken Sol, Tecate en Dos Equis van het Mexicaanse drankenconcern Femsa is het Nederlandse concern in een klap de nummer twee op de Mexicaanse biermarkt.

Vorige maand sloot Heineken in India nog een deal met 's lands grootste brouwerij UBL om er Heinekenbier te kunnen verkopen.

''Door de deal met Femsa wordt de bijdrage van opkomende markten aan ons resultaat vergroot van 32 tot 40 procent'', zei Heinekentopman Jean-François van Boxmeer maandag in een toelichting.

De grootste brouwer van Europa moet ook wel, de bierverkopen op de thuismarkten in Europa stagneren al jaren.

Biermarkt

Heineken maakte maandag de overname bekend van de bieractiviteiten van Fomento Económico Mexicano (Femsa) voor 5,3 miljard euro. Zonder pensioenverplichtingen en schulden waardeert Heineken de overnameprooi op 3,8 miljard euro.

De Nederlandse brouwer zet hiermee een belangrijke stap op de zuid- en noord-Amerikaanse biermarkt. Behalve de positie op de Mexicaanse biermarkt verovert Heineken de vierde plaats op de eveneens snelgroeiende Braziliaanse markt.

Volgens Van Boxmeer biedt de overname ook kansen voor de afzet van het Heinekenmerk in het hogere segment van de Mexicaanse en Braziliaanse biermarkt.

Marketingovereenkomst

Nog belangrijker volgens analisten is het behoud van de marketingovereenkomst met Femsa in de Verenigde Staten, die over een paar jaar afloopt. De Femsa-biermerken zijn goed voor een kwart van de bierverkopen door Heineken in de VS.

''De verkoop van Mexicaanse bieren in de VS laat nog steeds groei zien'', aldus Richard Withagen van SNS Securities.

Femsa had de biermerken sinds oktober in de etalage staan. Het Zuid-Afrikaanse SABMiller, rivaal van Heineken, werd gezien als de grootste kanshebber.

Een bron zei hierover tegen persbureau Reuters dat SABMiller heeft afgezien van een deal omdat de Braziliaanse biertak van Femsa verliesgevend zou zijn en zwakke merken zou hebben.

Aandelenruil

Heineken is uiteraard erg tevreden met de overname en verwacht de investering binnen zes jaar terug te verdienen. Daarbij komt dat Heineken de deal middels een aandelenruil financiert en geen contant geld op tafel hoeft te leggen.

De keerzijde is dat Heineken een stukje zelfstandigheid inlevert. Femsa krijgt een belang krijgt van 20 procent in het bierconcern en er komen twee Femsa-vertegenwoordigers in de raad van commissarissen van Heineken. De familie Heineken blijft nipt meerderheidsaandeelhouder na de overname.