UTRECHT - Pieter Lakeman heeft nog geld tegoed van zijn Stichting Hypotheekleed. De man die klanten van DSB Bank opriep om hun bankrekeningen leeg te halen, heeft tot dusver 50.000 euro ontvangen. Op basis van zijn werkzaamheden heeft hij recht op 240.000 euro.

Dat bevestigde oprichter en bestuurder Bert Oude Middendorp van Stichting Hypotheekleed maandag in reactie op berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Oude Middendorp kan zelf ook nog bijna 350.000 euro vorderen.

Zowel Lakeman als Oude Middendorp werken voor een uurtarief van 300 euro voor de stichting. Oude Middendorp noemt dit bedrag ''normaal, misschien zelfs aan de lage kant''.

Hypotheekleed heeft tot dusver te weinig donaties ontvangen om de werkzaamheden van de bestuurders volledig te kunnen betalen.

Later stadium

De voormannen hopen de bedragen waar zij recht op hebben in een later stadium alsnog te krijgen. Lakeman was maandag niet voor commentaar bereikbaar.

Oude Middendorp benadrukt dat Stichting Hypotheekleed geen financiële problemen heeft. Tot dusver heeft de stichting 150.000 euro ontvangen.

DSB

Later deze maand worden collectieve acties gestart tegen DSB en toezichthouder De Nederlandsche Bank om geld terug te krijgen voor gedupeerden van de bank van de West-Friese ondernemer Dirk Scheringa.

Bij de stichting zijn ongeveer 3200 gedupeerden aangesloten die zouden kampen met te hoge schulden en te dure koopsompolissen. Hypotheekleed richt zich vooral op de koopsompolissen.

Een eerste inventarisatie leverde daarbij een gemiddelde schade van 35.000 euro per persoon op.