DEN BOSCH - Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de rechtbank Den Bosch de fraudezaak tegen de vier (ex-)directeuren van beleggingsbedrijf Easy Life in de komende twee weken krijgt afgerond.

De rechtbank stemde maandagmiddag in met nader getuigenverhoor in de zaak van hoofdverdachte John W. (35) uit Heeze. Zijn advocaat stelde bovendien een groot aantal nieuwe verzoeken in het vooruitzicht.

Drie van de vier nieuwe verhoren hebben plaats bij de rechter-commissaris. Twee getuigen moeten uit het buitenland komen of daar worden gehoord.

Volgens advocaat Marcel van Gessel kunnen zij meer zeggen over bestedingen van W. in Oostenrijk en Luxemburg, die hem worden toegerekend.

Vorstelijke beloningen

Justitie verdenkt de vier verdachten van omvangrijke fraude. Van ruim 42 miljoen euro die bij beleggers werd opgehaald, werd slechts 7,6 miljoen euro geïnvesteerd in Amerikaanse levenspolissen.

Het geld ging op aan sponsoring, adviseurs, dure privébestedingen en vorstelijke arbeidsbeloningen. Formeel beschuldigt justitie het viertal van verduistering, oplichting en deelname aan een criminele organisatie.

Voorarrest

De rechtbank maakte maandag weliswaar een begin met de inhoudelijke behandeling van de strafzaak maar moet op een gegeven moment tot aanhouding beslissen. Ook een beslissing over het voortdurende voorarrest van de twee hoofdverdachten komt onvermijdelijk weer op tafel.

Maandagmiddag werd de zaak van Frits R. behandeld. De 57-jarige medeverdachte werd een jaar voor de inval bij Easy Life als ervaren man in huis gehaald om het bedrijf te redden.

Piramidespel

De commercieel directeur verklaarde dat hij pas na enkele maanden ontdekte dat veel te weinig geld was belegd en de kosten veel te hoog waren. Dat Easy Life een piramidespel was, ontkende hij.

Ook legde hij uit dat hij geen enkele macht had en alle beslissingen in overleg met de hoofdverdachten John W. en Frans O. (51) nam.