DEN HAAG - De Nederlandse bouwsector gaat nog twee loodzware jaren tegemoet in 2010 en 2011. Maar vanaf 2012 zal de vraag in deze branche stevig herstellen. Deze 'inhaalvraag' naar bouwproductie zet flink door tot en met het jaar 2015.

Dat meldde het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maandag in de jongste ramingen voor de komende jaren.

''De sector moet rekening houden met een langdurige crisis'', schetste directeur Taco van Hoek de sombere nabije toekomst. ''Je ziet dat het economisch herstel dit jaar op allerlei onderdelen inzet, maar dat gaat volledig voorbij aan de bouw'', aldus Van Hoek.

De directeur wijst erop dat bouwbedrijven de effecten van de economische crisis lang hebben kunnen afwenden door goed gevulde orderportefeuilles. Maar nu deze grotendeels zijn afgebouwd, gaan de klappen in de bouw flink vallen.

Verlies van banen

Het EIB constateert dat de sector vorig jaar 10.000 voltijdbanen moest schrappen. Dit jaar zullen dat er ongeveer 33.000 zijn en in 2011 nog eens zo'n 2000. Opgeteld zal de sector eind 2011 daarmee circa 45.000 minder voltijdbanen tellen, een reductie van in totaal ongeveer 9 procent.

De totale bouwproductie nam vorig jaar met 5 procent af naar 58,9 miljard euro. Dit jaar wordt een daling voorzien van nog eens 7,5 procent tot 54,4 miljard euro. Met name de bouw van nieuwe woningen neemt af. Dit jaar zullen er 62.000 nieuwe huizen worden afgebouwd, terwijl dat er vorig jaar nog 72.000 waren.

Ook de zogenoemde utiliteitsbouw, zoals fabrieken en kantoren, krijgt stevige klappen. Bedrijven in de marktsector zijn veel minder bereid te investeren. De afname van de bouw in deze tak zal dit jaar 11 procent bedragen.

Dempend effect

De grond-, weg- en waterbouw bleef vorig jaar overeind en zal dat ook in de komende jaren doen. Dat komt doordat de overheid blijft investeren in bouwprojecten.

Alle stimuleringsmaatregelen van de overheid hebben een dempend effect op de algehele malaise in de sector, maar kan de grootste zorgen maar gedeeltelijk wegnemen. ''Gemeten over de jaren 2009, 2010 en 2011 is er hierdoor sprake van 15 procent minder terugval'', stelde Van Hoek.

Opleving

Ondanks alle kommer en kwel is er licht aan het einde van de tunnel. ''De verkopen van nieuwbouwwoningen zullen in de loop van dit jaar weer toenemen. Mensen hebben aankopen uitgesteld, die gaan ze nu effectueren. Want er zijn over het algemeen toch positieve geluiden," aldus Van Hoek.

"Zo trekt de export aan en is er weer sprake van economische groei en trekt de beurs weer aan. Verder zijn huizenprijzen ook gedaald.'' Van Hoek wijst er tevens op dat het effect van die opleving pas in 2012 gemerkt wordt.

Wat betreft alle ramingen van het EIB neemt het instituut wel een paar slagen om de arm. Ze zijn ondermeer afhankelijk van hoe groot de bezuinigingen van de overheid zullen zijn en of er specifiek nadelige besluiten worden genomen voor de bouwsector, zoals beperking van de hypotheekrenteaftrek.