AMSTERDAM - Bierconcern Heineken neemt de bieractiviteiten van de Mexicaanse brouwer Femsa over. De transactie gaat via een aandelenruil.

Dat maakte Heineken maandag bekend. Femsa krijgt in ruil daarvoor een belang van 20 procent in Heineken Group.

Bovendien mag het bedrijf twee commissarissen leveren aan Heineken, onder wie de vice-voorzitter van de raad van commissarissen.

Gebaseerd op de aandelenprijs van Heineken op 8 januari komt de waarde van Femsa neer op 3,8 miljard euro.

Nieuwe aandelen

Heineken moet 86 miljoen nieuwe aandelen uitgeven om de overname te financieren. Het is voor het eerst sinds 1968 dat Heineken nieuwe aandelen uitgeeft voor een overname.

Met de overname krijgt Heineken een sterke positie in Zuid-Amerika en versterkt het bedrijf zijn positie op de Amerikaanse markt, waar Femsa naartoe exporteert.

Heineken verwacht voor 2013 150 miljoen euro aan kosten te besparen door schaalvoordelen. Het bedrijf verwacht de investering binnen zes jaar terugverdiend te hebben

Belangrijke kans

Bierconcern Heineken krijgt door de overname de mogelijkheid om het Heinekenmerk te verkopen in het topsegment van de Mexicaanse en Braziliaanse biermarkt. ''Dit is een belangrijke kans voor ons'', aldus topman Jean-François van Boxmeer.

Heineken krijgt via Femsa een nummer 2-positie op de Mexicaanse biermarkt. ''De Mexicaanse markt groeit met ongeveer 2,5 procent per jaar'', zei Van Boxmeer.

Femsa heeft nu in Mexico een marktaandeel van 43 procent. In Brazilië heeft het bedrijf een marktaandeel van 9 procent. ''Dit zijn 10 miljoen hectoliter per jaar. Bovendien exporteert Femsa nog 3,5 miljoen hectoliter naar de Verenigde Staten'', aldus de topman.