BARNEVELD - De rechtbank in de Amerikaanse staat Columbia heeft een schikkingsvoorstel van het softwarebedrijf Baan Company en enkele oud-bestuurders bekrachtigd. Amerikaanse beleggers, die sinds 1999 procederen tegen de onderneming, krijgen een bedrag van 32,5 miljoen dollar.

Het is de grootste schikking ooit van een Nederlands bedrijf met boze beleggers. Van het bedrag moeten nog wel de advocatenkosten worden afgetrokken. De Amerikaanse beleggers stapten naar de rechter in een zogeheten 'class action', omdat ze vonden dat Baan het publiek had misleid met te hoog voorgestelde winsten. Verder was de vordering gebaseerd op beursfraude en aandelenhandel met voorkennis.

Aansprakelijkheid

Onder de bestuurders die meedoen aan de schikking zit ook Klaas Wagenaar. Hij was destijds tijdelijk de financiële man bij Baan en is nu de financieel directeur van automatiseringsbedrijf Getronics. Verder zitten oud-bestuurders Jan Baan en Tom Tinsly erbij. De partijen willen schikken zonder erkenning van enige aansprakelijkheid.

Ook Nederlandse beleggers hebben Baan en oud-bestuurders van het bedrijf aangeklaagd. R. van Hoeven van Stichting De Keursteen hoopt nu dat in Nederland een procedure versneld uitgevoerd kan worden. Hij voert namens 750 Nederlandse en duizend Duitse beleggers een rechtszaak.