STOCKHOLM - Beter een einde aan de terreur dan een terreur zonder einde. Dat zei Bob Lutz, vice-voorzitter van de raad van bestuur van GM maandagochtend vroeg tegen de Zweedse omroep SVT over de liquidatie van Saab Automobiles.

GM is eigenaar van het Zweedse automerk. Een toekomst van Saab bij het Nederlandse Spyker Cars lijkt daarmee echt verkeken.

Meerdere media meldden afgelopen weekend dat de productie van de nieuwe Saab 9-5 naar China zou zijn verhuisd, maar dat ontkende GM maandagochtend.

Vrijdag zei GM dat het doorgaat met het afbouwen van het personenwagenmerk Saab, maar dat het bedrijf nog wel kijkt naar drie overnamebiedingen. Daaronder is een derde bod van Spyker Cars.

Veel geld

Lutz zei tegen de SVT echter: ''Als iemand een beetje wil verdienen met Saab, dan moet je beginnen met heel veel geld in te brengen. Ik geloof niet in een toekomst voor Saab. We hebben de startknop voor het afbouwproces in december ingedrukt en daarmee is het einde van het automerk nabij.''

Saab Automobiles heeft als onderdeel van GM jarenlang met verlies gedraaid en het Amerikaanse concern veel geld gekost. Volgens Lutz is de voortdurende discussie over het wel of niet verkopen van Saab een 'terreur' die afgelopen moet zijn.

De Zweedse vakbonden zijn woedend over de werkwijze van GM. De woordvoerders van de twee grootste werknemersorganisaties bij Saab zeggen dat Spyker Cars een heel goed bod heeft gedaan.

De technieken en materialen van de oude modellen Saab 9-3 en 9-5 zijn in december wel verkocht, aan het Chinese BAIC.