Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Chinese export sterk omhoog in december

BEIJING - De export van China is in december met 17,7 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Het is voor het eerst in veertien maanden dat de Chinese export op jaarbasis weer stijgt.
Door ANP

Dat blijkt uit zondag gepubliceerde cijfers van de Chinese douane.

Door de recessie was de vraag naar goederen van Chinese makelij sterk afgezwakt. De import naar China ging in december met liefst 55,9 procent omhoog. De sterke uitvoer naar China is een van de belangrijkste aanjagers van het herstel van de wereldeconomie.

Vooral grondstoffen werden fors meer ingevoerd. Zo steeg de import van ijzererts over heel 2009 met 42 procent en koper met 63 procent. De invoer van aluminium in China sprong met liefst 164 procent omhoog.

Status

De sterke exportcijfers bevestigen de nieuwe status van China als 's werelds grootste exporteur. Afgelopen week werd bekend dat China in 2009 Duitsland heeft ingehaald als grootste exporteur ter wereld.

De uitvoer van China kwam tot en met november vorig jaar uit op een waarde van 1,07 biljoen dollar (743 miljard euro). Duitsland exporteerde over die periode voor een bedrag van 1,05 biljoen dollar.

Aanbevolen artikelen