REYKJAVIK - Ruim zes van de tien IJslanders stemmen in het aanstaande referendum tegen de wet die ervoor moet zorgen dat Nederland en Groot-Brittannië de voorgeschoten Icesavegelden terugkrijgen. Dat blijkt uit een peiling die een IJslandse krant zaterdag hield.

Vrijdag stemde het parlement in met een referendum over de wet die de terugbetaling moet regelen. Die volksraadpleging zal niet later dan 6 maart plaatsvinden.

Volgens de peiling die werd gehouden door de krant Frettabladid is 62 procent van de IJslanders van plan om 'nee' te stemmen in het referendum, 38 procent staat achter de wet zoals die eerder was aangenomen door het parlement.

Nieuwe wet

De IJslandse president weigerde daar zijn handtekening onder te zetten waardoor de volksraadpleging noodzakelijk werd.

Als de IJslandse bevolking de wet verwerpt, treedt een in augustus aangenomen wet alsnog in werking. Nederland en Groot-Brittannië waren niet blij met die versie omdat betalingen na 2024 daarin niet gegarandeerd zijn.

Toetreding EU

De problemen als gevolg van het instorten van een IJslandse bank staan een eventueel toetreden van IJsland tot de Europese Unie niet in de weg. Dat heeft de huidige Spaanse voorzitter van de EU gezegd.

De IJslandse minister van buitenlandse zaken Ossur Skarphedinsson sprak zaterdag met zijn Spaanse ambtgenoot Miguel Angel Moratinos. Moratinos liet weten dat zijn land een potentieel lidmaatschap van IJsland los ziet van de crisis rond de Icesave-tegoeden.

IJsland moet nog bepalen wanneer een referendum wordt gehouden over een wet die de terugbetaling van de Icesave-tegoeden aan Nederland en Groot-Brittannië regelt. Eerder had Spanje gewaarschuwd dat het geschil de toetreding van IJsland tot de EU kon vertragen.