Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

GM begonnnen aan afbouw Saab

DETROIT - De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) bevestigde vrijdag dat hij AlixPartners heeft benoemd om de ontmanteling van Saab te begeleiden.
Door ANP

GM heeft de autoriteiten in Zweden daarvan op de hoogte gesteld, meldde het bedrijf.

Tot donderdagavond konden belangstellenden een bod uitbrengen op het Zweedse automerk Saab. Dat heeft de Nederlandse sportwagenfabrikant Spyker in ieder geval gedaan.

Volgens GM is het in Zweden gebruikelijk om een externe partij aan te stellen om een dergelijke ontmanteling te begeleiden.

Aandeelhouders

''Dat is in het belang van de aandeelhouders'', aldus GM in een verklaring. GM stelt verder dat de ontmanteling naar verwachting enkele maanden in beslag zal nemen en ervoor zorgt dat werknemers, dealers en leveranciers beschermd worden.

GM bevestigde ook dat het verschillende biedingen op Saab heeft ontvangen en dat het bedrijf bezig is ''deze voorstellen te evalueren''. Volgens GM staat de benoeming van AlixPartners daar los van.

Ecclestone

Inmiddels lijkt naast Spyker ook Formule1-baas Bernie Ecclestone samen met het Luxemburgse investeringsfonds Genii Capital zich in de strijd te hebben geworpen.

Genii Capital is al eigenaar van het Formule 1-team van Renault. Verder zou een groep Zweedse investeerders een bod hebben uitgebracht.

Voorman van de Zweedse vakbond IF Metall Stefan Lofven zei het ''onverantwoordelijk'' te vinden van GM om het merk Saab af te bouwen en tegelijkertijd biedingen te onderzoeken. 

Aanbevolen artikelen