STOCKHOLM - Het management van het noodlijdende automerk Saab heeft besloten het bedrijf te ontmantelen, terwijl moederconcern General Motors (GM) nog steeds biedingen ontvangt voor de divisie.

Dat heeft een vertegenwoordiger van de belangrijkste Saab-vakbond vrijdag gezegd tegen persbureau Reuters. ''Het is erg onverantwoordelijk van GM om tegelijkertijd twee verschillende kanten op te gaan: zowel een verkoop als een liquidatie'', aldus de voorzitter van de IF Metall-vakbond Stefan Lofven.

GM bevestigde dat het proces van ontmanteling is ingezet. Tegelijkertijd bestudeert het nog altijd de overnamebiedingen die het heeft ontvangen.

GM wil af van het verliesmakende Saab. Een eerdere overname door het Zweedse Koenigsegg mislukte, waarna de Nederlandse sportwagenfabrikant Spyker Cars een bod deed, maar ook dat ketste af.

Deadline

Donderdagavond elf uur Nederlandse tijd verliep een deadline van GM voor potentiële gegadigden om met een bod op Saab te komen. Spyker liet opnieuw zijn interesse blijken, evenals investeringspartij Genii Capital dat samen met Formule 1-baas Bernie Ecclestone een bod op tafel heeft gelegd.

Lees alles over Saab in het dossier op NUzakelijk.