FRANKFURT - China heeft vorig jaar Duitsland vrijwel zeker ingehaald als grootste exporteur ter wereld. Dit valt af te leiden uit de jongste handelscijfers van het Duitse federale bureau voor de statistiek.

Over de periode januari tot en met november bedroeg de waarde van de Chinese exporten 1,07 biljoen dollar. Uit de Duitse cijfers blijkt dat de grootste economie van Europa voor 1,05 biljoen dollar (734,6 miljard euro) aan goederen exporteerde. De Chinezen exporteren vooral elektronische goederen en kleding, terwijl de Duitsers veel auto's en chemische producten afzetten.

China verwacht dat zijn aandeel in het wereldwijde handelsverkeer vorig jaar de 9 procent heeft overschreden. In 2008 was dat nog 8,86 procent. Eind vorig jaar zijn China en andere Aziatische landen de grootste vrijhandelszone in de wereld aangegaan in termen van bevolkingsaantallen.

Concurrent

Uitgedrukt in waarde is het nieuwe economische machtsblok ook een geduchte concurrent voor de Europese Unie en de Noord-Amerikaanse vrijhandelszone.

De bekroning van China als exportkampioen volgt vermoedelijk op 9 februari als Duitsland zijn definitieve exportcijfers over 2009 publiceert.